Quantcast
Channel: Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Viewing all 1087 articles
Browse latest View live

SJUENDE FAR i storslag

$
0
0

Sjuende far i husetVi tjuvstarter Olsokdagene den 23. juli, med en forrykende sommerkonsert med SJUENDE FAR I HUSET, som er i storslag før begivenhetene i den påfølgende uken.
Konserten vil foregå på utescenen til Restaurant Skalden.
Billettpris: 300,-/280,-. 18 års aldersgrense. Kjøp billetter her: https://pay.ebillett.no/showshow.php?p_id=157&dato*, eller ring 74044200.


VÅR PÅ FOLKEMUSEET

$
0
0

barn vasker tøyÅrets vår-arrangement blir i området rundt Molåntunet. Der vil det bli aktiviteter for barna, trekkspillmusikk, allsang og dans.
Kafé Molåna er åpen og har salg av rømmegrøt, kaffe, saft, vaffel, kanelsnurrer og lefse. Alltid servert på finporselenet av pikene i kostymer lik de som var tjenestefolk på Molåna i gamle dager.
Kom og lag fuglekasse eller la barna prøve hvordan man vasket klær før i tiden på vaskebrett med grønnsåpe. Tid til litt lek blir det også, 7. trinn fra Stiklestad Skole viser fram tradisjonsleiker og aktiviteter. Verdal husflidslag har ullaktiviteter for barna med
brodering, spinning og pjoning ute på tunet og inne i Molåna.

Inne i Kongstuggu kan du se hvordan man lager gomme og brenneslesuppe. Kverna er også i bruk.

Du kan også hilse på en liten, ekte hest som liker å bli klappet.

Snekkerkara håndsager planker, gjestene kan også få prøve selv. 

Vi har trekkspiller på besøk denne dagen så allsang på tunet vil det også bli.  

 

Velkommen til ei trivelig søndagsstund på folkemuseet!

 

 

 

 

 

 

Månedens gjenstand i mai

$
0
0

Verdalsraset er det største kvikkleireraset i Norge i moderne tid. 55 millioner m3 masse raste ut fra nordsida av dalen. 116 mennesker mistet livet og mer enn 100 heimer ble ødelagt. Landskapet i de 14,5 km2 som ble rammet ble fullstendig endret. Leira demmet opp Verdalselva og etter hvert ble det dannet en stor innsjø. Ytterligere 20 til 30 gårder ble skadet av oversvømmelsene. Nyheten om det enorme raset kom raskt på trykk i landets aviser. Katastrofen vekte stor interesse og det ble blant annet satt opp ekstraturer med båt fra Trondheim med turister som ville se på naturens herjinger. I tillegg strømmet det inn pengegaver, klær og mat fra hele landet og fra Sverige.

Husmannsplassen Hegstadvald (Hegstadstuggu) lå ved foten av bakken nedenfor Hegstad på Stiklestad. Rasnatta var det fire personer på den lille plassen: husmannen Gunnbjørn Pettersen, hans kone Serianna Olsdatter, Seriannas datterdatter Sofie Berntsdatter (senere Aksnes) og Seriannas søster Kjerstine. 14 år gamle Sofie bodde egentlig på Trones med sine foreldre, men siden hun skulle konfirmeres denne våren i Stiklestad kirke bodde hun av praktiske grunner hos sin mormor. Kvelden før raset fikk ikke Sofie sove. Hun satt derfor oppe og strikket da leirbølgen traff stueveggen og begynte å strømme inn i huset. Etter hvert flyktet hun ut gjennom et loftsvindu og over i et tre som fløt forbi. Da treet omsider stoppet befant Sofie seg så langt fra land at hun ikke hadde mulighet til å komme seg i sikkerhet ved egen hjelp. Hun ble derfor sittende våt og iskald i bare nattøyet helt til Gunnbjørn fikk rekvirert en båt og med hjelp fra to kavalerister fra Rinnleiret fikk berget Sofie til land igjen. Alle fire i Heggstadstuggu overlevde raset.

På slutten av 60-tallet skulle jorda ved den gamle husmannsplassen dreneres. Under arbeidet støtte man på tømmer. Jordeier Asbjørn Hegstad skjønte raskt at det kunne dreie seg om rester etter husene som hadde stått der og kontaktet derfor Verdal museum som igjen kontaktet fylkeskonservator Johan Aasum. Aasum henvendte seg til Tov Solheim, lektor ved Lærerhøgskolen på Levanger, og lurte på om dette kunne være en oppgave for noen av hans elever. Høsten 1970 ble det satt i gang en tredagers utgravning. I tillegg til rester av bygningsmassen fant man en rekke gjenstander, deriblant strikketøyet som Sofie hadde arbeidet med rasnatta. I tillegg fant man rokken til Sofies mormor. Denne rokken og en rekke av de andre gjenstandene finnes i dag i våre samlinge. Strikketøyet til Sofie mangler dessverre.

Klikk for å vise bildefremvisning.

Helgenkongen St. Olav i kunsten

$
0
0

St. Olavs nærvær i kunsten har vært sterkt i snart tusen år. Fra hans død på Stiklestad fram til reformasjonen ble det laget tusenvis av billedlige fremstillinger av helgenkongen. På 1800-tallet ble Olav igjen et yndet motiv som en del av den norske nasjonsbyggingen og i nyere tid har St. Olav blitt et viktig samlingspunkt for katolske og ortodokse miljøer i Norge. I den nye boken Helgenkongen St. Olav i kunsten (Museumsforlaget) har en rekke fremstående forskere bidratt til å gi en enestående fremstilling av denne sammensatte historien. En av dem er Margrethe C. Stang, førsteamanuensis i kunsthistorie ved NTNU. Hun kommer til Stiklestad for å fortelle om boken.

Arvesølvet

$
0
0
Arvesølvet - Historisk tablåteater på Folkemuseet

Arvesølvet – Historisk tablåteater på Folkemuseet

Tre tun på folkemuseet blir levendegjort som 1898, 1942 og 1959
gjennom tablåteater. Her fortelles spennende hverdagshistorier med
liv, latter og alvor.

Manus og musikk: Marte Hallem.
Regi: Arnstein Langåssve

Hver dag fra 25.juni til 14.aug
kl.13.00 og 15.00 på folkemuseet

Dagsbillett: 180,-/90,-

Velkommen!

Boklansering: Olav Gullvåg – Bladmann og bokmann

$
0
0

Olav Gullvåg er for mange kjent som mannen som
skrev Spelet om Heilag Olav (1954). Hans historie
rommer imidlertid langt mer. I første del av sin karriere
markerte Gullvåg seg som hardtslående journalist
og nynorskforkjemper. Fra ca. 1930 ble skjønnlitteraturen fokus i hans
arbeid, noe som brakte ham suksess i både inn- og utland. I boken Olav
Gullvåg. Bladmann og bokmann (Snøfugl forlag) lar forfatter Eivind Hasle,
som er Gullvågs barnebarn, leseren bli bedre kjent med denne norske
kulturstørrelsen. Hasle kommer til olsokdagene for å fortelle om arbeidet
med boken.

Kulturhistorisk vandring i St. Olavs rike

$
0
0

Bli med på en kulturhistorisk vandring i St. Olavs rike fra Ausa i Leksdal til Stiklestad. Vandringsgaid er skuespiller Hildegunn Eggen med eget pilegrimsprogram om Olav den hellige.
Oppmøte ved kulturhuset kl. 09.00 med felles transport til Ausa. Vandringen tar ca 4 timer inkl. en enkel lunsj. Ta med drikke og sitteunderlag. Pris 350,-/330,- inkl. transport og servering.

Forhåndspåmelding: www.stiklestad.no.
Maks 15 personer.

Pilgrimsvandring med Arnstein Indahl

$
0
0

Pilegrimsvandringer er i skuddet. Søndag tar vår pilegrimsansvarlig, Arnstein Indahl, dere med på en tur fra Stiklestad via Raset, Jermstadhøgda og tilbake til Stiklestad. Turen er lagt opp til en rolig vandring med en enkel lunsj servert på veien. Ta med ekstra drikke, godt humør og gode vandringssko.

Påmeldingsskjema finner du her:

Pilegrimsvandring med Arnstein Indahl

 


Årets medspillere

$
0
0

Hvert år presenterer olsokdagene et ungt kunstnerisk talent som Årets medspiller. I år falt valget på en sangtrio; Synne Myran Larsen, Dina Strømmen og Lea Nicole Engesvik.

Trioen begynte å opptre sammen for tre år siden, og det første møtet med publikum var på Ungdommens kulturmønstring. I 2015 kom de helt til landsmønstringa i UKM, og i februar sang de under Ungdoms-OL på Lillehammer. Trioen setter sitt eget preg på coverlåter, og deres varemerke er trestemt, klokkeklar sang. Publikum vil møte Årets medspillere ved flere anledninger under olsokdagene. De har også egen konsert: Nattstemning i St. Olavs kapell.

lea, dina og synne

 

Kveldsstemning i Stiklestad kirke

$
0
0

Olsokkoret under ledelse av Hans Martin Molvik gir oss høydepunkter fra sitt store repertoar. Publikum får høre koret fra spelet fylle kirkerommet med klangfull mannskorsang.
Sted:Stiklestad kirke.
Bill. 160,-/140,-

Spinnvilt

$
0
0

Ingrid Bjørnov og hennes piano har underholdt Norge lenge. Etteringrid Bjørnov foto yina chan
lang karriere med Dollie debuterte hun som soloartist i 2000. Fire
soloshow, seks komipriser, tre bøker og to soloalbum senere står
hun fjellstøtt som humorist, pianist og forfatter. Men aller mest
oppviser hun en enorm musikalitet som tar publikum med storm.
Hun har de siste årene turnert for fulle hus. Nå er vi stolte av å
presentere Ingrid Bjørnovs show Bare Bjørnov her på Stiklestad!

Bestill billetter

Vendepunkt

$
0
0

Olsokkoret og våre unge spelkunstnere Kjetil Støa, Hanne
Skille Reitan og Lavrans Haga er sentrale aktører når vi inviterer
til åpningsmarkering av olsokdagene i Stiklestad kirke. Årets
tema vendepunkt blir formidlet på mangfoldig vis gjennom ord
og toner. Publikum får også møte Årets medspillere som byr
på vakker, trestemt sang. Offisiell åpning av Olsokdagene på
Stiklestad ved spelregissør Hanne Tømta.

Bestill billetter

Råflaks eller iskald kalkyle?

$
0
0

Leif Inge Ree Petersen er førsteamanuensis i historie ved NTNU. Hans spesialfelt er krigshistorie fra antikk og tidlig middelalder. I 2015 ble han tildelt den internasjonale Verbruggen Prize for beste arbeid innen middelalderens militærhistorie de siste tre år for boken Siege Warfare and Military Organization in the Successor States (400-800 AD), Byzantium, the
West and Islam.

Bestill billetter

Kulturhistorisk vandring i St. Olavs rike

$
0
0

Bli med på en kulturhistorisk vandring i St. Olavs rike fra Ausa i Leksdal til Stiklestad. Hildegunn Eggen som pilegrimsvandrerVandringsgaid er skuespiller Hildegunn Eggen med eget pilegrimsprogram om Olav den hellige.
Oppmøte ved kulturhuset kl. 09.00 med felles transport til Ausa. Vandringen tar ca 4 timer inkl. en enkel lunsj. Ta med drikke og sitteunderlag. Pris 350,-/330,- inkl. transport og servering.

29.juli og 30.juli
Maks 15 personer.

Forhåndspåmelding:

Påmelding pilegrimsturer Olsokdagene 2016

Historien om historien. Hvordan 1800-tallets kunst og litteratur har formet vår forestilling av sagatiden

$
0
0

Knut Ljøgodt, Dr.philos i kunsthistorie, har som direktør ved NordnPortrettfoto Knut Ljøgodtorsk Kunstmuseum fra 2008-2016 utmerket seg som en av de mest spennende skikkelsene i museumsnorge. I 2014 kuraterte han utstillingen Peder Balke – visjon og revolusjon som blant annet ble sett av mer enn 230.000 ved National Gallery i London. Ljøgodts spesialfelt er skandinavisk og europeisk kunst fra 1800-tallet og i 2011 ga han ut boken Historien fremstilt i bilder.

26.juli kl.16.00
Sted: Auditoriet
Bill. 160,-/140,-/80,-

Bestill billetter


Utstillingsåpning 18.juni

$
0
0

18. juni klokken 14.00 har vi den store gleden av å invitere til åpning av årets hovedutstilling i kulturhuset på Stiklestad: «Ja takk, begge deler! Musikk og nasjonale minoriteter.» Utstillingen er produsert av Ringve Musikkmuseum. Under åpningen vil det bli lett servering og Sissel Hermann vil holde et kort foredrag om skogfinnene i Verdal. Det vil også bli et musikalsk innslag fra Veresspelet Grensegang (http://veresspelet.com/). Arrangementet er åpent for alle.

Om utstillingen:
«Ja takk, begge deler!» er en utstilling som profilerer musikken og historiene til Norges fem nasjonale minoriteter: jøder, kvener, rom, romanifolket og skogfinner. Gjennom å kombinere musikkvideo, bilder, gjenstander og tekst tilbyr utstillingen et møte med en rekke artister som gjenspeiler det kulturelle mangfoldet nasjonalminoritetenes tradisjoner og kreative utvikling har resultert i. Jødisk rapp, skogfinsk blues og kvensk pop presentereres side ved side med tradisjonelle musikkstiler som har vært overlevert gjennom generasjoner. Slik utfordres den besøkendes forestillinger om hva det betyr å tilhøre en minoritet – eller en majoritet.

Hjertelig velkommen!

Klikk for å vise bildefremvisning.

Haugtussan i Hallemsmarka

$
0
0

Repertoaret er kjente og kjære låtskatter fra fortrinnsvis nordiske artister som Lars Winnerbäck, Odd Nordstoga og Dum Dum Boys. Overraskelser kan dukke opp i fakkelskinnet, og humorinnslag er en del av skumringsnatta i Hallemsmarka. De har med seg Arnstein Langåssve
og Espen Løvås, samt fire dyktige musikere.

P.S! Trøndernatta kan være lunefull, så ta med varme klær.

27.juli kl.21:30
Arr. Scene midt
Bill. 290,-

Bestill billetter

Barnas Speldager

$
0
0

Barnas Speldager2

Erfarne instruktører tar deg med på tekstskriving, dans,
musikk og drama, og det hele ender i en liten forestilling på Husmannsplassen.
Er du med på dette, vil du også få oppleve Spelet om Heilag Olav, møte
noen av skuespillerne, hester, hærmenn og mange av de andre aktørene.

TIDSPUNKT
25. juli kl. 11.00 – 16.00
26. juli kl. 16.00 – 21.00 inkl. generalprøve Spelet om Heilag Olav
27. juli kl. 11.00 – 16.00

PÅMELDING
Forhåndspåmelding innen 15. juli.
Pris pr. deltaker: kr. 650,- inkl. instruksjon, mat alle dagene,
materiell og billett til Spelet om Heilag Olav.
Maks 30 deltakere, så her er det først til mølla.
Spørsmål rettes til Lars Børre Hallem, e-post: lars.hallem@snk.no
Passer for barn mellom 8 og 13 år.

Påmeldingsskjema finner du her:

Barnas Speldager 2016

Veghistorisk utstilling

$
0
0

Statens vegvesen Region midt har bygd opp et rikholdig veghistorisk museum på Stiklestad.  Her finner vi alt fra enkelt, håndholdt utstyr til traktor med knottgenerator og den gode gamle «Volvo Bamse»

Konsert med tango-orkesteret Cantango

$
0
0

Tirsdag 26.juli byr vi på heftige tangorytmer under Olsokdagene på Stiklestad! Vi inviterer til småbordkonsept hvor konserten kan nytes sammen med småretter og god drikke.

Cantango er det nyeste tilskuddet til tangomusikk i Norge. Et helt nystartet orkester med erfarne musikere i samspill med nyutdannede fremadstormende musikere. Gruppa  spesialiserer seg på sangtango fra tangoens gullalder på 1920-30 tallets Buenos Aires. Adrian Løseth Waade, jazzfiolinist fra Verdal er blant musikerne som gjester oss denne kvelden Cantango består, i tillegg til Adrian Løseth Waade, av Morten Gunnar Larsen, prisbelønt pianist i verdensklasse innenfor sitt felt; ragtime og tidlig jazz.  Han har på kort tid gjort seg bemerket som en av våre fremste unge jazzmusikere. Åsbjørg Ryeng,  bandoneonist fra Trondheim er også med. Hun er en av de få i Norge som spiller dette tangoinstrumentet, og er den av oss som er utdannet med tangomusikk som hovedfag. Jon Åsnes trakterer kontrabassen. Han spiller for tiden bass i Nordnorsk symfoniorkester i Tromsø, og tar sin mastergrad ved Norges Musikkhøgskole.
I tillegg har ensemblet med seg to mannlige sangere, Daniel Norum og Ståle Ytterli. Daniel Norum er tenor og kommer fra Steinkjer. Han er nyutdannet fra Norges Musikkhøgskole og er helt i starten av en lovende sangerkarriere. Til slutt har vi Ståle Ytterli, baryton fra Korgen i Nordland. I sitt sangerliv har han vært meget allsidig og hatt en stor sjangerbredde, fra middelaldermusikk til moderne musikaler. De siste årene har han jobbet mest med teater og scenisk musikk. Han underviser i sang på Norges Musikkhøgskole. Det blir musikk av de store mestre Carlos Gardel, Anibal Troilo, Mariano Mores og linjen trekkes frem til den nye tangoen hvor Astor Piazzolla  var en frontfigur.

 

26.juli kl. 21:00
Sted: Småbord i Konferansesal 1030. Smårettmeny
Bill: 280,-/260,-

Bestill billetter

Viewing all 1087 articles
Browse latest View live