Bli med Marte Hallem på en vandring i ord og toner rundt omkring på området. Gjennom historier og små musikalske innslag vil Marte fortelle om sitt mangesidige forhold til Stiklestad fra hun var lita jente og fram til i dag.
27. og 29. juli kan du bli med på en vandring mellom kirkebyggene på Stiklestad.
På Stiklestad står det tre vakre kirker fra tre kirkesamfunn:
Den lutherske Stiklestad kirke, det katolske St. Olavs kapell og
det russisk-ortodokse Hellige Olav kapell. Bli med guide- og
reiselivsansvarlig Arnstein Indahl på en vandring mellom de
tre kirkene og inn i deres historier. Forteller de den samme
olavshistorien, eller møter vi tre ulike olaver?
Oppmøte i kulturhusets foajé. Bill. 180,- / 160,- / 90,-
Opplev Kongebryllupet mellom Olav Haraldsson og prinsesse Ragnhild
I år er det tusen år siden Olav Haraldsson
giftet seg med svenske prinsesse Astrid
Olofsdatter på kongsgården i Borg.
Dette markeres både på Stiklestad og i
Sarpsborg når vi sammen gjenskaper kong
Olav og Astrids fantastiske bryllupsgilde!
Fredag 26. juli kl. 18.00 inviteres det til kongebryllup begge steder. På Stiklestad foregår viel- sen ute på Stiklastadir etterfulgt av et overdådig bryllupsgilde i langhuset. Bli med som gjest og opplev bugnende matbord, teaterformidling og musikk. Varighet 3-4 timer.
Hjertelig velkommen til en enestående opple-
velse og startskuddet for Nasjonaljubileet 2030.
Janove fra Kaizers Orchestra kommer til Olsokdagene på Stiklestad – og han gleder seg til årets åpningskonsert i Borggården.
Tidligere var han frontfigur og vokalist for Kaizers Orchestra, og en av Norges absolutt største artister. Nå gjør Janove suksess som soloartist. Turneen i fjor høst viste en ny og mer nedstrippet versjon av artisten vi kjenner gjennom allsang og ompa.
Likevel strømmet publikum til stadig utsolgte konserter, og musikken ble skamrost i forskjellige medier. Nå tar han med musikken til Stiklestad og åpningskonserten under Olsokdagene, men det er ikke første gang han besøker slagstedet.
På midten av 90-tallet avtjente Janove Ottesen deler av sin verneplikt i Trøndelag. En dag så han en plakat om et historisk spel som søkte statister. Janove slo til. – Det ble et kjærkomment avbrekk fra militærtjenesten, forteller Janove i dag. Han ble hærmann i det historiske “Olavsspelet”, som han omtaler det selv som.
– Jeg husker ikke stort ettersom det er godt over 20 år siden, men jeg husker bruddstykker fra den mektige musikken. En bit av den var veldig fin. Selv om jeg ikke kan si at noe av min musikk er inspirert av dette, har jeg tatt med meg musikken i bakhodet en eller annen plass.
Elsker Trøndelag Janove gleder seg mye til å komme til Stiklestad, blant annet fordi han alltid har fått en fantastisk mottagelse når han har besøkt Trøndelag.
– Jeg er en stor fan av Trøndelag og trøndere. Det begynte med en utsolgt Kaizers-konsert på Blæst i Trondheim. Vi forsto ikke at det kunne være mulig, vi hadde jo aldri vært der før. Vi hadde heller aldri opplevd ordet utsolgt. Det var veldig stort. Siden da har jeg alltid spilt i Trøndelag når jeg har vært på turné. Både som soloartist og med Kaizers. Både i Trondheim og på Steinkjerfestivalen har han opplevd mange store øyeblikk opp gjennom årene. Nå gleder han seg til å besøke Stiklestad igjen, denne gangen som artist. – Det blir morsomt å komme tilbake til Stiklestad. Sist hadde jeg ingen replikker, men denne gangen vil dere nok få høre min stemme, avslutter Janove.
Lørdag og søndag 15. og 16. juni tjuvstarter vi sommersesongen på Stiklestad og inviterer til åpen kafé anno 1900 i Molåna. Vi har åpent begge dager fra kl 11.00-16.00
Her får du kjøpt kaffe,
vaffel, kaker, is og kald drikke. Nytt av året er at vertinnene i Molåna disker
opp med «studenterstump», ei formkake som er etterspurt blant flere av våre
gjester.
Velkommen til ei trivelig kaffestund på folkemuseet på
Stiklestad!
Hva skjer med verden rundt deg? Med kloden? Med klimaet? Med menneskene som bor her? Hvordan behandler vi hverandre? Og hvordan behandler vi oss selv? Hva gjør deg engasjert? Hva gir deg lyst til å rope «Våkn opp! Se hva som skjer!»
Disse spørsmålene sto i sentrum da en gruppe ungdommer møtte olsokkunstner Ståle Gerhardsen til workshop for å jobbe med temaet: VÅKEN. Resultatet ble en tankevekkende utstilling i landskapet på Stiklestad. Under olsokdagene møtes de igjen og du inviteres til å bli med på en vandring i utstillingen og i ungdommenes budskap. 24. juli kl. 17.30 Oppmøte i kulturhusets foajé. Fri entré
Bygningsvern – museumsnettverk for tradisjonshåndverk inviterer til samling 19. – 20. september 2019. Stiklestad Nasjonale Kultursenter er vertskap for årets samling og hovedtema for samlingen er tilstandsvurdering.
Kulturdepartementet har bedt alle museer i det nasjonale museumsnettverket som har ansvar for kulturhistoriske bygninger om å gjennomføre en kartlegging og tilstandsvurdering av sine kulturhistoriske bygninger i løpet av 2019. I forbindelse med arbeidet med ny museumsmelding ser departementet at det er behov for en landsdekkende kartlegging basert på enhetlige standarder. Vi har valgt tilstandsvurdering som hovedtema for samlingen for blant annet å:
Dele erfaringer i arbeidet så langt
Diskutere verdien av kartleggingen i arbeidet med fremtidig prioriteringer og planlegging
Formålet med nettverket er blant annet å styrke den faglige posisjonen og gjøre museene mer synlig i arbeidet med bygnings- og fartøyvern gjennom å:
være et samarbeidsforum som skal bidra til et tettere og mer forpliktende faglig samarbeid mellom museene som arbeider med tradisjonshandverk og bygningsvern, og som legger vekt på å ta opp igjen, dokumentere og videreføre den handlingsbårne kunnskapen knyttet til de tradisjonelle handverkene.
være en møteplass for utveksling av informasjon, kunnskap og kompetanse mellom deltakerne gjennom møter, seminar, kurs, hospiteringsordninger og andre former for faglig utvikling.
informere hverandre om de arbeidsoppgavene museene holder på med innenfor temaet, og å ha oversikt over, samordne og synliggjøre den kompetansen museene har om tradisjonshandverk og bygningsvern til fagfolk, myndigheter, utdanningsinstitusjoner og publikum. Ambisjonen er å være det fremste møtestedet for erfaringsdeling, samt å diskutere prinsipper og utveksle praktiske metoder for forebyggende vedlikehold og bygningsvern.
Hjelp oss å bli bedre! Vi ønsker tilbakemelding på hvordan årets Olsokdagene på Stiklestad opplevdes for publikum. Derfor oppfordrer vi alle som besøkte oss til å delta på denne publikumsundersøkelsen.
Alle som deltar er med i trekningen av et gavekort som kan brukes på alle våre tilbud på Stiklestad til en verdi av kroner 1000,-
Undersøkelsen gjennomfører du enkelt med å gå inn på følgende lenke:
PS: Denne undersøkelsen gjelder for Olsokdagene generelt. En egen undersøkelse for spelet ble gjennomført ved at vi tok direkte kontakt med et tilfeldig utvalg av besøkende i amfiet.
Fra åpningen på årets olsokutstilling. Foto: Gerhardsen & Karlsen.
Ståle Gerhardsen er årets olsokkunstner. Han er en utradisjonell kunstner som utmerker seg gjennom sin lekenhet og sitt mangfold av uttrykk. I Leidangsgalleriet på Stiklestad Nasjonale Kultursenter er det mulig å se hans utstilling VÅKEN frem til 31. august.
Årets olsokkunstner håper å vekke publikum på så mange måter som mulig med utstillingen sin. I utstillingen kan du se malerier, grafikk, installasjoner og skulpturer. Felles for alle er at de tematisk forholder seg til ordet våken.
Utstillingen er gratis og døgnåpen.
Bilder kan kjøpes ved å henvende seg i resepsjonen på kulturhuset.
Høst er julebordsplanlegging, selv om det er «lenge» til jul ennå 😉
Vi har et variert og innholdsrikt juleprogram på trappene- og starter litt magisk med Boje Hoseth og Vømmølgutan i skjønn forening. Datoer er 29. og 30. november.
Boje er en av norges aller fremste tryllekunstnere og har jobbet som tryllekunstner helt siden tenårene. Han har en lang fartstid i bransjen og har i sitt repertoar flere tusen triks og en mengder av spektakulære show. Vømmølgutan kom til verden en tidlig blåmandag mars 1985. Dette skjedde i Verdal`n, nærmere bestemt i Helgådalen- som også er heimbygda og opphavet til musikken, nemlig Hans Rotmo. Vømmølgutan har stort sett hatt samme besetning siden starten, og består av to blad Bratli og to blad Østgård. Og som oftest når de er ute på spilling, har de med seg musikalsk bistand fra dobbelt Norgesmester i gammeldans og Kappspellvinner P.A Røstad jr.
Den 7. desember får vi besøk av countrymusikkens nye superduo, Børge Rømma og Becca. Becca platedebuterte i 2012 med «Såmmår i Bøgda» hvor hun skrev mesteparten av låtmaterialet selv og høstet strålende kritikker fra publikum og bransje. Alle låtene framføres på Beccas egen trønderdialekt, noe som er med på å sette en ekstra spiss på tekst og melodi. Børge er norsk musiker og vokalist i countrybandet Too Far Gone. Han ble medlem i bandet etter et weekend- oppdrag i Sverige i 2005. Med Too Far Gone har han vært med på å utgi fire album. Børge var tidligere vokalist i bandet Dirty Boots, og ga også ut en cd sammen med de i 2003.
For de som ønsker en helt spesiell og annerledes helaften i et av våre museumshus, har vi Gjestebud i Gjesteloftet på Stiklastadir 29. november og 20. desember, samt gilde i langhuset på Stiklastadir 7. desember. Her blir man tatt tilbake i tid, og vi har skreddersydd formidlingen og maten rundt tidsepoken. Varighet ca. 3 timer. Etterpå er det dans og bar i hotellet.
I tillegg byr vi på Juletapas den 14. desember samt «Heim til jul» den 20. desember, der Frank Scott skaper god stemning begge kveldene.
Mange muligheter her altså!
Vi skreddersyr også julebordskvelder for grupper på andre datoer.
Julearrangementet Jul Igjen, med bl. a hyggelig julemarked- er en fin kombinasjonsmulighet om dere velger julebord 7. desember.
Vi hjelper selvsagt også med overnatting og transport om dette er ønskelig.
Send oss en mail hotell@snk.no eller ring 74044200, så tar vi oss en julebordsprat 🙂
Kulturarv i Den kulturelle skolesekken – hva er det? Hvorfor skal elevene ha det? Hvem er vi som har ansvaret for dette fagfeltet? Hva styrer vi etter? Og hvem samarbeider vi med?
Disse spørsmålene står i sentrum når vi inviterer til første utgave av SPOR – arena for kulturarv i DKS. Årets tema er kulturarv i bevegelse. Ambisjonen er å skape en årlig møteplass hvor man kan se produksjoner, utveksle erfaringer, få faglig påfyll, etablere nettverk og se framover sammen.
Arenaen er lagt til Stiklestad Nasjonale Kultursenter, som ble nominert til årets museum i 2018. På Stiklestad er fasilitetene på plass: flott hotell, gode konferanserom, god mat og gode forbindelser med omverdenen. I tillegg ligger det midt i landet.
Her du en idé til en produksjon som du ønsker å utvikle? Vi inviterer til en pitchekonkurranse 11. september. Les mer om denne her!
Vi sier derfor: hjertelig velkommen til SPOR på Stiklestad!
Vennlig hilsen
DKS i Trøndelag fylkeskommune, Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Midtnorsk Filmsenter, DKS i Akershus fylkeskommune og Kulturtanken.
Praktisk informasjon:
Kursavgift kr. 1550,- inkluderer kaffepauser, to lunsjer og 3-retters middag.
Seminar i regi av Nasjonalt museumsnettverk for demokrati og menneskerettigheter og Nasjonalt museumsnettverk for minoriteter og kulturelt mangfold
Falstadsenteret og Stiklestad Nasjonale Kultursenter 14. og 15.oktober 2019
«Uenighetsfellesskapet» brukes stadig oftere for å beskrive et velfungerende demokrati. Men hva legger vi egentlig i begrepet? Og hvor fruktbart er det i tenkningen rundt våre museumspraksiser? Hvilken rolle kan og bør uenighetsfellesskapet ha på et museum?
Disse spørsmålene utgjør kjernen i seminaret «Uenighetsfellesskapet på museum?» på Falstadsenteret og Stiklestad Nasjonale Kultursenter 14. og 15.oktober. Her vil dere blant annet møte:
Lars Laird Iversen: førsteamanuensis ved MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn og forfatter av boken Uenighetsfellesskap. Blikk på demokratisk samhandling.
Alfredo Zamudio: direktør ved Nansen Fredssenter, som arbeider med dialog som metode for å bilegge konflikter. Zamudio har erfaring som internasjonal hjelpearbeider fra organisasjoner som Flyktninghjelpen, Røde Kors og FNs høykommissær for flyktninger.
Sten Inge Jørgensen: utenriksjournalist i Morgenbladet og prosjektleder for anti-polariseringsprosjektet «Hele Norge snakker», et samarbeid mellom Morgenbladet, Dagens næringsliv, Fagbladet og NRK.
Ingeborg Hjorth: Ph.D-stipendiat og konservator ved NTNU og Falstadsenteret som forsker på prosessen rundt etableringen av minnesteder etter 22.juli
Anders Bettum: førstekonservator og forskningskoordinator ved Interkulturelt Museum, Oslo Museum, samt ansvarlig for Nasjonalt museumsnettverk for minoriteter og kulturelt mangfold.
Det vil bli foredrag, diskusjoner, omvisninger og praktiske øvelser. I tillegg vil deltakere få se den helt nye utstillingen Den nye planeten, produsert av Menneskerettighetsakademiet. Endelig program kommer snart.
Seminaret er et samarbeid mellom demokratinettverket og mangfoldsnettverket og er åpent for alle interesserte. Det vil foregå fra lunsj-til-lunsj med første dag på Falstad og andre dag på Stiklestad, med mulighet for overnatting på Scandic Stiklestad. Etter lunch på dag to vil det bli årsmøte for de to nettverkene, samt prosjektmøter.
Priser:
Deltakelse kun 14.oktober: 450,-
Deltakelse kun 15.oktober: 450,-
Deltakelse begge dager: 800,-
Festmiddag 14.oktober: 425,- (drikke kommer i tillegg)
Scandic Stiklestad tilbyr ulike overnattingstilbud:
Enkeltrom: 1150,- pr. person, inkludert frokost
Dobbeltrom: 1350,- inkludert frokost
Gjesteloftet på Stiklastadir (del rom med opp til 6 andre): 550,- inkludert frokost
Langhuset på Stiklastadir (sovesal): 550,- inkludert frokost
For spørsmål, kontakt Heidi Anett Øvergård Beistad på heidi.beistad@snk.no
Stemmerett i Det røde amt. Ei historie om hverdagshelter i Værdalen
I år er det 100 år siden man fikk full stemmerett i Norge. I september er det også fylkes- og kommunevalg. I høstens første onsdagstreff, og som en del av Kulturminnedagene 2019, ønsker vi derfor å sette søkelys på stemmerettens historie. Det gjør vi gjennom foredraget «Stemmerett i Det røde amt. Ei historie om hverdagshelter i Værdalen». Foredragsholder er Hilde Gunn Slottemo, professor i historie ved Nord Universitet. Hun er blant annet medforfatter av en bok om stemmerettsjubileet som blir utgitt i høst.
En vårdag i 1914 var en gruppe mennesker samlet til et kommunalmøte i Verdal for å diskutere noen av samtidas viktige politiske spørsmål. En av sakene de behandlet var den kontroversielle stemmerettssuspensjonen; det at mennesker som mottok offentlig fattighjelp mistet stemmeretten. På dette møtet ble det rettet en henstilling til Stortinget om å «vedta lovforandringer som har til hensigt at ophæve det inhumane forhold at uheldig stillede samfundsborgere som paa grund av nød maa nyde fattighjælp taper sine borgerlige rettigheter.» Samme år ble henstillinga behandlet i Stortinget, der det ble besluttet at den skulle oversendes regjeringa. Fem år senere ble stemmerettssuspensjonen opphevet, blant annet med henvisning til dette kommunalmøtet i Verdal.
I dag kan møtedeltakerne i Verdal ses som helter i historia om demokratiets utvikling i Norge. De var pådrivere til å få endret en lovbestemmelse som rammet skjevt og som ga sosiale følger i den demokratiske praksisen. Hvem var disse møtedeltakerne, og hva slags miljø opererte de innenfor? I dette foredraget blir vi tatt med hundre år tilbake i tid og presentert for noen av datidas lokale politiske aktører og deres meninger og interesser.
Etter foredraget blir det som vanlig servert kaffe og kake.
Bli med på en eksklusiv, historisk og morsom gourmetaften i vårt flotte gjeseloft på Stiklastadir
Året er 1247 og Håkon Håkonsson er kronet til konge på olsokdagen. På Stiklastadir inviterer Aslak og Helga til feiring av kroninga på stormanns vis i det nybygde Gjesteloftet. Kongens stefar Vegard var jo tross alt ekte verdaling, og Aslak skryter av sin frende! Opplev Norges storhetstid i vår nye storstue, der bordet er fylt med fat og gryter som dufter av krydder fra alle verdens hjørner. Varighet ca. 2-3 timer.
Vi åpner dørene på følgende dager i høst: 27. september kl. 19.00 28. oktober kl. 19.00 29. november kl. 19.30 * 20. desember kl. 19.30 ** * Etter Gjestebudet blir det musikk med Vømmølgutan samt bar, i kulturhuset/hotellet. ** Etter Gjestebudet blir det musikk med Frank Scott samt bar, i kulturhuset/hotellet.
Kr. 1595,- inkl. drikke til maten.
Gjesteloftet har kapasitet til å ta i mot 25 personer, så her er det anledning for enkeltpersoner, par og små grupper.
Er din gruppe mellom 15-25 personer kan dere får en egen eksklusiv kveld på ønsket dato, med forbehold om ledig kapasitet.
Velkommen til Stiklestad og gode opplevelser søndag 15. september kl. 12-15
Sommeren er på hell, og vi inviterer til Høst på folkemuseet. På Molåntunet og i de nærliggende bygninger, vil det være aktiviteter for store og små. Vi fyller området med musikk, allsang, sangleiker, spikking, båtbygging, skotthyllkasting, staurbæring, natursti, tresking, høyhopping og mere som hører høsten til.
Vår egen PIPPI tar med barn og voksne på til dukkestua, før de tar sats og hopper i høyet.
I Levringslåven vil det gamle treskeverket bli satt i gang, slik at man kan få se hvordan man tresket korn før skurtreskernes inntog. I sommer ble Kvenna reparert, og vi får ta del i maling av korn med vannkraft.
I Molåna er det åpen kafe med kaffe og kakesalg. Ute på tunet blir det salg av grønnsaker og høsten goder fra markedsboden til Haugslia gårdsbutikk, mens Dillmoen gård demonstrerer ysting m.m. Verdal husflidslag bidrar også med aktiviteter og formidling, til barn og voksne.
En av sommerens store, populære nyhet, var den nye lekebutikken i Lyngsburet. Her kan barna være utkledd som kjøpmann eller butikkjomfru og vise kremmerånd.
I tillegg til alt dette, blir det anledning til å kjøpe soppstuing og Steinovnsbakt brød fra Scandic Stiklestad.
Vi er i gang med planleggingen av vinterens høydepunkt på Stiklestad, Jul igjen, 7. og 8. desember kl. 12.00 – 17.00
I år arrangeres Jul igjen for 30. gang. Vi satser som før på et tradisjonsrikt arrangement med tydelig familieprofil, tradisjonsrike aktiviteter i museumshusene, musikk og underholdning og et flott julemarked på folkemuseet. Vi samler hvert år rundt ca 5000 besøkende fra hele Midt-Norge. Mange av våre gjester gleder seg til å gjøre unna en del av årets julehandel under Jul igjen.
De fleste utstillerne er samlet i ei gate av uteboder på øvre del av museumsområdet. Vi har også mange museumshus som stabbur og andre rom som er flotte å lage utstillinger inni og utenpå! Det er mulig å ta en tur å se på mulighetene. De som har varer som ikke tåler frost, må spesielt søke om å være i oppvarmede museumshus.
Søknad om utstillingsplass må leveres senest 15. oktober.
Er du glad i musikk, litt god mat og drikke har vi 2 høstarrangement som kanskje kan passe for deg/dere.
28. september er det klart for en ny kveld med Afzelius Night i regi Jan Egil Kålen og bandet. Etter konserten spiller Exil Countryteam opp til dans. Ta gjerne en matbit i forkant av arrangementet, som starter kl. 20. Det er 20 år siden Bjørn Afzelius gikk ut av tiden samt 25-års jubileum for Exil Countryteam.
25. oktober spiller Jetsan i Restaurant Skalden. Jetsan startet tidlig på 60- tallet, og ble et veldig poupulært band som stort sett var på veien hver helg. Nå har de funnet sammen igjen, og vil gi oss et herlig gjenhør med melodier fra 60 – 70 årene. Det blir i tillegg smakfulle småretter varme og kalde, deilig ost, brød, pizza m.m.
Janove fra Kaizers Orchestra kommer til Olsokdagene på Stiklestad – og han gleder seg til årets åpningskonsert i Borggården.
Tidligere var han frontfigur og vokalist for Kaizers Orchestra, og en av Norges absolutt største artister. Nå gjør Janove suksess som soloartist. Turneen i fjor høst viste en ny og mer nedstrippet versjon av artisten vi kjenner gjennom allsang og ompa.
Likevel strømmet publikum til stadig utsolgte konserter, og musikken ble skamrost i forskjellige medier. Nå tar han med musikken til Stiklestad og åpningskonserten under Olsokdagene, men det er ikke første gang han besøker slagstedet.
På midten av 90-tallet avtjente Janove Ottesen deler av sin verneplikt i Trøndelag. En dag så han en plakat om et historisk spel som søkte statister. Janove slo til. – Det ble et kjærkomment avbrekk fra militærtjenesten, forteller Janove i dag. Han ble hærmann i det historiske “Olavsspelet”, som han omtaler det selv som.
– Jeg husker ikke stort ettersom det er godt over 20 år siden, men jeg husker bruddstykker fra den mektige musikken. En bit av den var veldig fin. Selv om jeg ikke kan si at noe av min musikk er inspirert av dette, har jeg tatt med meg musikken i bakhodet en eller annen plass.
Elsker Trøndelag Janove gleder seg mye til å komme til Stiklestad, blant annet fordi han alltid har fått en fantastisk mottagelse når han har besøkt Trøndelag.
– Jeg er en stor fan av Trøndelag og trøndere. Det begynte med en utsolgt Kaizers-konsert på Blæst i Trondheim. Vi forsto ikke at det kunne være mulig, vi hadde jo aldri vært der før. Vi hadde heller aldri opplevd ordet utsolgt. Det var veldig stort. Siden da har jeg alltid spilt i Trøndelag når jeg har vært på turné. Både som soloartist og med Kaizers. Både i Trondheim og på Steinkjerfestivalen har han opplevd mange store øyeblikk opp gjennom årene. Nå gleder han seg til å besøke Stiklestad igjen, denne gangen som artist. – Det blir morsomt å komme tilbake til Stiklestad. Sist hadde jeg ingen replikker, men denne gangen vil dere nok få høre min stemme, avslutter Janove.
Roar Kjærnstad arbeider med maleri, tegning og grafikk. Han tar utgangspunkt i en figurativ tilnærming til maleriet, ofte med kontemporære, gjenkjennbare motiver, men også med henvisninger tilbake i tid. Videre abstraheres og dekonstrueres bildene til et mer bevegelig, utydelig og sanselige motiv. Kjærnstad er opptatt av å fange bevegelse, få abstrakte flater og fargekombinasjoner til å møte det klare og gjenkjennelige. Gjennom dette males en stemning, et flyktig øyeblikk fra historier vi ikke kjenner, men som vi får små innblikk i.
Roar Kjærnstad (f. 1975 i Stange) og har atelier ved Struperud skole i Vallset, Hedmark. Han har sin utdanning fra Royal Art Academy i Antwerpen og Nansenskolen i Lillehammer. Han har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, blant annet ved Ålesund Kunstforening, Galleri Oxholm i København, Galleri Ramfjord og Galleri Arctandria i Oslo. Kjærnstad er tilknyttet blant annet Oslo Malerklubb der han holder kurs, og har de siste to årene også vært kursholder ved Midtnordisk Kunstfestival på Sund Folkehøyskole, Inderøy.
Utstillingen presenteres av Nils Aas Kunstverksted. Utstillingen er gratis og døgnåpen. Ved kjøp av kunst, henvend deg i resepsjonen på kulturhuset.
Janove fra Kaizers Orchestra kommer til Olsokdagene på Stiklestad – og han gleder seg til årets åpningskonsert i Borggården.
Tidligere var han frontfigur og vokalist for Kaizers Orchestra, og en av Norges absolutt største artister. Nå gjør Janove suksess som soloartist. Turneen i fjor høst viste en ny og mer nedstrippet versjon av artisten vi kjenner gjennom allsang og ompa.
Likevel strømmet publikum til stadig utsolgte konserter, og musikken ble skamrost i forskjellige medier. Nå tar han med musikken til Stiklestad og åpningskonserten under Olsokdagene, men det er ikke første gang han besøker slagstedet.
På midten av 90-tallet avtjente Janove Ottesen deler av sin verneplikt i Trøndelag. En dag så han en plakat om et historisk spel som søkte statister. Janove slo til. – Det ble et kjærkomment avbrekk fra militærtjenesten, forteller Janove i dag. Han ble hærmann i det historiske “Olavsspelet”, som han omtaler det selv som.
– Jeg husker ikke stort ettersom det er godt over 20 år siden, men jeg husker bruddstykker fra den mektige musikken. En bit av den var veldig fin. Selv om jeg ikke kan si at noe av min musikk er inspirert av dette, har jeg tatt med meg musikken i bakhodet en eller annen plass.
Elsker Trøndelag Janove gleder seg mye til å komme til Stiklestad, blant annet fordi han alltid har fått en fantastisk mottagelse når han har besøkt Trøndelag.
– Jeg er en stor fan av Trøndelag og trøndere. Det begynte med en utsolgt Kaizers-konsert på Blæst i Trondheim. Vi forsto ikke at det kunne være mulig, vi hadde jo aldri vært der før. Vi hadde heller aldri opplevd ordet utsolgt. Det var veldig stort. Siden da har jeg alltid spilt i Trøndelag når jeg har vært på turné. Både som soloartist og med Kaizers. Både i Trondheim og på Steinkjerfestivalen har han opplevd mange store øyeblikk opp gjennom årene. Nå gleder han seg til å besøke Stiklestad igjen, denne gangen som artist. – Det blir morsomt å komme tilbake til Stiklestad. Sist hadde jeg ingen replikker, men denne gangen vil dere nok få høre min stemme, avslutter Janove.