Stemmerett i Det røde amt. Ei historie om hverdagshelter i Værdalen
I år er det 100 år siden man fikk full stemmerett i Norge. I september er det også fylkes- og kommunevalg. I høstens første onsdagstreff, og som en del av Kulturminnedagene 2019, ønsker vi derfor å sette søkelys på stemmerettens historie. Det gjør vi gjennom foredraget «Stemmerett i Det røde amt. Ei historie om hverdagshelter i Værdalen». Foredragsholder er Hilde Gunn Slottemo, professor i historie ved Nord Universitet. Hun er blant annet medforfatter av en bok om stemmerettsjubileet som blir utgitt i høst.

En vårdag i 1914 var en gruppe mennesker samlet til et kommunalmøte i Verdal for å diskutere noen av samtidas viktige politiske spørsmål. En av sakene de behandlet var den kontroversielle stemmerettssuspensjonen; det at mennesker som mottok offentlig fattighjelp mistet stemmeretten. På dette møtet ble det rettet en henstilling til Stortinget om å «vedta lovforandringer som har til hensigt at ophæve det inhumane forhold at uheldig stillede samfundsborgere som paa grund av nød maa nyde fattighjælp taper sine borgerlige rettigheter.» Samme år ble henstillinga behandlet i Stortinget, der det ble besluttet at den skulle oversendes regjeringa. Fem år senere ble stemmerettssuspensjonen opphevet, blant annet med henvisning til dette kommunalmøtet i Verdal.

I dag kan møtedeltakerne i Verdal ses som helter i historia om demokratiets utvikling i Norge. De var pådrivere til å få endret en lovbestemmelse som rammet skjevt og som ga sosiale følger i den demokratiske praksisen. Hvem var disse møtedeltakerne, og hva slags miljø opererte de innenfor? I dette foredraget blir vi tatt med hundre år tilbake i tid og presentert for noen av datidas lokale politiske aktører og deres meninger og interesser.
Etter foredraget blir det som vanlig servert kaffe og kake.
Innlegget ONSDAGSTREFF 11. september dukket først opp på Stiklestad Nasjonale Kultursenter.